FAQ  |  Szukaj  |  U¿ytkownicy  |  Grupy  |  Rejestracja  |  Profil  |  Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci  |  Zaloguj 

parafia Podwyzszenia Krzyza

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Dawne K³odzko Strona G³ówna -> K³odzko dzisiaj Drukuj
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
Mateusz

Do³±czy³: 26 Mar 2004
Sk±d: K³odzko

PostWys³any: Pi± Sty 28, 2005 8:15 pm    Temat postu: parafia Podwyzszenia Krzyza Odpowiedz z cytatem

chce zwrocic wszystkim uwage, ze w miescie mamy 5 kosciolow: jezuici, franciszkanie, klaryski, szpital i nowy kosciol na os. Kruczkowskiego. pomijam, co zyczliwi mowia na jego temat i jakie opinie zdarzalo mi sie slyszec o tamtejszym proboszczu, ks. R.Dominiku (prosze wybaczyc mi brak skromnosci, ale mam wrazenie, ze proboszcza od Podwyzszenia Krzyza znam chyba jednak troche lepiej od zyczliwych). chce jednak zaznaczyc, ze w praktyce to chyba jedyny kosciol w miescie postawiony przez Polakow. owszem, wiem, ze architektonicznie nie jest to osmy cud swiata, przynajmniej z zewnatrz, bo w srodku wnetrze jest skromne, ale imho utrzymane w przyzwoitym stylu i formie. doloze do tego, ze wlasnie trwaja prace nad montazem nowego, poteznego, bodajze 55-glosowego instrumentu organowego, podarowanego przez likwidowana parafie protestancka z Frankfurtu w Niemczech. instrument ma zabrzmiec na Wielkanoc tego roku, prawdopodobnie poswiecenia dokona bp swidnicki Ignacy Dec gdy przyjedzie na bierzmowanie, jak co roku w Wielka Srode. nie wiem tego na 100%, bo mimo wszystko pisze z daleka i nie jestem na 100% na biezaco.

pozdrawiam.
Mateusz

PostWys³any: Pi± Sty 28, 2005 8:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...i moze warto przy tej okazji przywolac na pamiec nazwisko niezyjacego juz klodzczanina, architekta i projektanta owego kosciola, pana Andrzeja Webera. byl jedna z osob, ktorych juz z nami nie ma, ale ktore wraz z innymi poprzez projekt bryly kosciola wspoltworzyly ksztalt nowego osiedla.
oscar
Przyjaciel K³odzka

Do³±czy³: 14 Sty 2004
Sk±d: Gdynia

PostWys³any: Pi± Mar 04, 2005 1:29 pm    Temat postu: parafia podwy¿szenia krzy¿a w K³odzku Odpowiedz z cytatem

Do Mateusza
Witam parafian.
Mam pytanie. Czy organy ju¿ graj±???
Ciekawi mnie to choæ mieszkam w GDYNI. Otó¿ moi rodzice trochê ³o¿yli na ten ko¶ció³ i tê parafiê. A zainteresowany jest konkretnie mój Ojciec. Ostatnio byli¶my w K³odzku w 2003 roku to jedynie przez kraty ogl±dali¶my wnetrze ko¶cio³a, który rzeczywi¶cie jest skromny. Ale ju¿ by³ oddany.Kiedy zabiera³em Ojca do GDYNI to nie by³ oddany i wykoñczony ( zabiera³em w czerwcu 2001). parafiê znam na tyle co chodzi³em na Msze ¶w. do kaplicy, a ks.proboszcza znam tyle o ile. Kontakt by³ wtedy osobisty jak musia³em pogrzebnaæ Mamê i potrzebne by³o za¶wiadczenie z Klodzka.
Choæ s³ysza³em ró¿no¶ci. Za ma³e miasto. Wszystko idzie echem. Ale o ka¿dym z nas mo¿na by mówiæ. I dobre i z³e. jak u ludzi. Ale ks. jest mimo na ¶wieczniku
oscar
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email Odwied¼ stronê autora
Mateusz

PostWys³any: Pi± Mar 04, 2005 2:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no coz, ja tez slyszalem o tym, ze ten ksiadz czy tamten ma dziesiecioro dzieci i 18 konkubin... ale nigdy nie mialem przyjemnosci zadnego / zadnej z nich spotkac osobiscie. fakt, miasto male.
co sie tyczy organow, nie wiem, czy juz graja, ale bede w Klodzku za 2 tygodnie i mysle, ze poswiecenie instrumentu nastapi w Wielka Srode. sprobuje zrobic jakies zdjecie albo chociaz zeskanowac projekt prospektu organowego.
faktycznie, konsekracja kosciola odbyla sie w odpust, 14 wrzesnia 2003 (Podwyzszenia krzyza sw.) wiec juz jest w calosci oddany do uzytku.
dawna kaplica ma stac sie w przyszlosci centrum kultury chrzescijanskiej, miejscem odbywania sie wystaw, koncertow, prelekcji, etc.

pozdrowienia!
ala 1
Przyjaciel K³odzka

Do³±czy³: 15 Sty 2004

PostWys³any: Sob Kwi 30, 2005 1:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A dla mnie mimo wszystko najwazniejszy jest Ko¶ció³ WNMP.Chociaz robili¶my zrzutkê na now± ¶wi±tyniê,moj zak³ad pracy ufundowal krzyz i kilka innych rzeczy,ko¶ció³ ten jako¶ nigdy nie by³ mi bliski.Byæ mo¿e sama bry³a jest niedopracowana i st±d wydaje mi siê ma³o estetyczna.A co do proboszcza.....hmm,moj chrzesniak podczas I-wszej Komuni ¶w. wraz z innymi dziecmi musia³ oddaæ swoj± gromnicê,pomimo,i¿ ma ona s³u¿yæ w³a¶cicielowi a¿ do ¶mierci.Sad
Amber70

Do³±czy³: 05 Lut 2006

PostWys³any: Wto Mar 07, 2006 12:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mateusz napisa³:
warto przywolac nazwisko niezyjacego juz klodzczanina, architekta i projektanta owego kosciola, pana Andrzeja Webera.

Rzeczywi¶cie, autorem pierwotnej wersji projektu jest pan Weber, który stworzy³ wizjê ca³ego kompleksu sakralnego. W tym za³o¿eniu by³ planowany jeszcze jeden segment mieszkalny (równoleg³y do g³ównej drogi na osiedle) plus symetrycznie druga kaplica. Ta czê¶æ mia³a byæ stworzona dla sióstr zakonnych. Sam ko¶ciól zaprojektowany by³ zupe³nie inaczej, z du¿o wiêksz± kubatur± - praktycznie na ca³± wewnêtrzn± powierzchniê placu i w innym kszta³cie. Je¶li uda mi siê odnale¿æ plakietkê - cegie³kê z 1980 roku z oryginalnym projektem - do³±czê j± tutaj.
Faktycznie wed³ug pierwotnego projektu powsta³a tylko czê¶æ katechetyczna (dawna), plebania i kaplica. Ko¶ció³ mia³ byæ po³±czony ³acznikiem z czê¶ci± katechetyczn± - jest jeszcze na ¶cianie po³udniowej tego segmentu "wypustka" - balkonik, aby duchowni mogli siê poruszaæ bez konieczno¶ci wychodzenia na zewn±trz.
Do tego jeszcze na makiecie by³a osobna wie¿a dzwonnicza umiejscowiona w s±siedztwie krzy¿a misyjnego.
Nie posiadam informacji, czy wersja ostateczna ko¶cio³a jest korekt± przeprowadzon± jeszcze przez pana Webera, czy te¿ projektowa³ j± ju¿ kto¶ inny - jednak trzeba oddaæ cze¶æ ks. Dziekanowi R. Dominikowi, ¿e - mimo inflacji, dewaluacji, innych k³opotów i po¶lizgów szczê¶liwie uda³o mu siê dzie³o dokoñczyæ. Pamiêtam, jak w latach 80-tych, na pocz±tku budowy równie¿ on - w samych tylko krótkich spodenkach - nosi³ deski i przerzuca³ ceg³y.
Po dwa z³ote z groszami (ówczesne) za sztukê... Smile Smile A potem to ju¿ ho, ho... I coraz wiêcej.
Amber70

Do³±czy³: 05 Lut 2006

PostWys³any: Nie Sty 31, 2010 1:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kilka godzin temu dotar³a do mnie smutna wiadomo¶æ o ¶mierci Ks. Dziekana Ryszarda Dominika, jeszcze do ubieg³ego roku Proboszcza parafii p.w. Podwy¿szenia Krzy¿a ¦w. w K³odzku i g³ównego Twórcy parafii i ko¶cio³a na k³odzkim osiedlu. Po¶wiêci³ temu przedsiêwziêciu blisko 30 lat ¿ycia i znaczn± wiêkszo¶æ swojego sta¿u w stanie kap³añskim.

Przywo³uj±c ze swego dzieciñstwa obraz wielkiej ³±ki poro¶niêtej rzepakiem, na której najpierw stan±³ krzy¿ misyjny, a pó¼niej - za zas³ug± ks. Dominika w do¶æ szybkim tempie kaplica i reszta zabudowy - bardziej rozumiem, co znaczy pozostawiæ na Ziemi po sobie ¶lad... Tym wiêksza cze¶æ i szacunek dla osoby ks. Proboszcza za jego dokonania je¶li zwa¿yæ, na jak trudne lata przypad³ ten pierwszy, najwa¿niejszy etap budowy. Jednak - dziêki uporowi, determinacji i wielu innym zdolno¶ciom ks. Ryszarda - wszystko siê uda³o. Uda³o siê co¶ jeszcze - mimo choroby ks. Dominik zdo³a³ ca³e przedsiêwziêcie doprowadziæ do fina³u i gotowe dzie³o przekazaæ swemu nastêpcy.

Taki w³a¶nie by³ ks. Ryszard Dominik - cokolwiek zamierza³, ka¿dy kolejny pomys³, a tych mu bez w±tpienia nie brakowa³o - doprowadza³ zawsze do koñca... Wielka szkoda, ¿e nie ma Go ju¿ w¶ród nas.
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Dawne K³odzko Strona G³ówna -> K³odzko dzisiaj Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach